Kinematický a dynamický popis mechanismu rozložitelné antény vesmírného plavidla - Troup, Mirko (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá detailním popisem mechanismu rozložitelné antény pomocí dvou odlišných metod: Kinetostatickou metodou a Lagrangeovou metodou. Výsledné soustavy pohybových rovnic jsou následně numericky počítány v jazyce Python. Při stejných vstupních hodnotách vychází 2 identické výsledky, které potvrzují možnost řešení soustavy oběma metodami. Na základě výsledků jsou navrženy optimální parametry pro zachování správné funkčnosti mechanismu nejprve při podmínkách na Zemi, následně ve vesmíru. Při působení gravitační síly vyplývají mnohem větší požadavky na pružiny a tlumiče. Následné porovnání metod indikuje, že nejvhodnější způsob řešení je jejich kombinace, kdy pro určení jednotlivých zrychlení těles je efektivnější Lagrangeova metoda, naopak pro zjištění hodnot vazebných sil je nutné použít metodu kinetostatickou.

This bachelor's thesis deals with a detailed description of the mechanism of a deployable antenna using two different methods: the Kinetostatic method and the Lagrange method. The resulting systems of equations are numerically calculated in Python. With the same input values, the solution is 2 identical results, which confirm the possibility of solving the system by both methods. Based on the result, optimal parameters are designed to maintain the correct functionality of the mechanism, first under conditions on Earth, then in space. Under the influence of gravity, much greater demands are required for springs and dampers. The subsequent comparison of the methods indicates that the most suitable solution is their combination, where the Lagrange method is more efficient for determining the individual accelerations of bodies, on the other hand, the kinetostatic method must be used to determine the values of the binding forces.
Kinematic and dynamic characterization of a spacecraft deployable antenna mechanism
Keywords: D'Alembertův princip; Lagrangeovy rovnice II.druhu; torzní pružina; rozložitelná anténa; D'Alembert's principle; Lagrange equations of the second kind; torsion spring; deployable antenna