Simulace dynamického chování vybavovače jističe - Konšel, Ladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato práce zahrnuje teorii konstrukce jističe zaměřenou na nadproudové spouště. Jedná se hlavně o elektronické jističe, a to zejména o elektronické spouště. Práce je zaměřena na část spouště a to vybavovač spouště. Dále je vytvořen jeho geometrický model. Pro simulaci je použit program Maxwell. V práci jsou popsány možnosti nastavení vstupních podmínek nezbytných pro simulaci. Pomocí simulace je určeno rozložení intenzity magnetického pole a magnetické indukce a to v řezu vybavovače spouště. Dále jsou vypočítány silové účinky, které působí na kotvu vybavovače. Změnou parametrů simulace posunu kotvy a proudu cívkou jsou zjištěny velikosti a směr síly působící na kotvu. Simulace je provedena jak v ustáleném stavu, tak i při dynamickém působení sil na vybavovač – tj. případ, kdy je brán v úvahu pohyb kotvy. Také je pro napájení vybavovače vytvořen externí obvod.

This work includes the theory of circuit breaker construction and is focused mainly on overload function. It mainly deals with electronic circuit breakers, i.e. equipped with an electronic trip unit. The work is focused on the part of trip unit - maglatch of trip unit. For the purposes of simulation, the geometric model is created. Maxwell program is used for the simulation. The work describes the options for conditions input which are necessary for simulation. Using the distribution of magnetic field intensity and magnetic flux density in the section of trip unit maglatch is determined by the simulation. Furthermore, the force effects acting on the armature of the maglatch are calculated. Force values and the directions acting on the armature are determined by changing the simulation parameters - shift of the armature and coil current. Simulations are performed both for steady-state and for dynamic simulation – movement of armature is taken into account. The supply source for the maglatch is created by an external circuit.
Simulation of circuit breaker maglatch dynamic behaviour
Keywords: Dynamická; externí obvod; jistič; kotva; magnetické pole; osa; simulace; síla; spoušť; statická; vybavovač; vzduchový obal; Dynamic; external circuit; circuit breaker; armature; magnetic field; axis; simulation; force; trip unit; static; maglatch; air box