Testování řezných nástrojů ze slinutých karbidů při vysokoposuvovém frézování - Frank, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Cílem této diplomové práce je porovnání nástrojů pro frézování vysokými posuvy od společnosti Dormer Pramet, s.r.o., která tyto výsledky použije pro dokončení vývojového procesu nové rodiny nástrojů. Nástroje byly porovnány z hlediska axiálního házení, způsobu ochodu třísky z místa řezu a jejího utváření, teplotních poměrů a teplot v místě řezu, drsnosti obrobených ploch a zatížení vřetene stroje, hladiny vibrací při obrábění a trvanlivosti břitů VBD. Testy byly provedeny na obráběném materiálu X37CrMoV5-1 ve dvou stavech, v měkkém stavu s tvrdostí cca 300 HB a ve zušlechtěném stavu s tvrdostí cca 54 HRC. Práce obsahuje také teoretickou část zabývající se technologií frézování vysokými posuvy, opotřebením nástrojů a popisem testovaných nástrojů. Dosažené výsledky jsou shrnuty na konci práce v technicko-ekonomickém zhodnocení.

The aim of this thesis is to compare high feed milling tools from Dormer Pramet, s.r.o., which will use these results to complete the development process of a new family of tools. The tools were compared in terms of axial runout, chip evacuation and chip forming, temperature ratios and temperatures at the cutting area, roughness of machined surfaces and machine spindle loading, machining vibration levels and VBD cutting edge durability. The tests were carried out on the machined material X37CrMoV5-1 in two states, a soft state with a hardness of about 300 HB and a hardened state with a hardness of about 54 HRC. The thesis also includes a theoretical section dealing with high feed milling technology, tool wear and a description of the tested tools. The results obtained are summarized at the end of the thesis in a techno-economic evaluation.
Testing of sintered carbide cutting tools during high feed milling
Keywords: Dormer Pramet; vysokoposuvové frézování; HFM; testování nástrojů; slinuté karbidy; Dormer Pramet; high feed milling; HFM; testing of cutting tools; sintered carbides