Pasivní bezpečnost závodních automobilů - Schultz, Richard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Táto práca uvádza všetky druhy pasívnej bezpečnosti v súčasnosti používané v motoristickom športe. Zaoberá sa ich vývinom, použitím, materiálmi z ktorých je daný prvok vyrobený, samotnou výrobou a testovaním bez ohľadu na konkrétnu kategóriu motoršportu. Snažil som sa v práci objasniť jednotlivé prvky z hľadiska funkcie, v čom tkvie ich výnimočnosť a čím sa líšia od prvkov pasívnej bezpečnosti používaných v osobných automobiloch. Aj keď má práca názov Pasívna bezpečnosť závodných automobilov, zmienil som sa v nej o ochrannom odeve jazdca keďže patrí medzi prvky, ktoré chránia jeho život v prípade havárie. Postupne sa zaoberám jednotlivými prvkami bezpečnosti od najvýznamnejších, ktoré pri nehode ako prvé preukazujú svoju funkčnosť až po prvky ako je nehorľavé oblečenie jazdca, ktoré sa snažia zmierniť následky nehody.

This work presents all kinds of passive safety currently used in motorsport. It deals with their development, use, materials from which the element is made, the actual production and testing, irrespective of the particular category of motorsport. I tried to clarify the various elements in terms of function, what lies in their uniqueness and thus differ from those used for passive safety in passenger cars. Although the job title is Race cars passive safety, I mentioned in it about driver protective clothing as one of the elements to protect his life in case of emergency. Gradually, I deal with various aspects of security from leading to an accident as the first show its functionality to features such as fireproof clothing, seeking to mitigate the consequences of an accident.
Race Car Passive Safety
Keywords: Pasívna bezpečnosť; pasívna bezpečnosť a motoršport; prvky pasívnej bezpečnosti v motoristickom športe; deformačné zóny; ochranné konštrukcie; kompozitné materiály; hasiace systémy; bezpečnostné pásy; sedadlá; odev jazdca; HANS; prilby; ochranné siete; Passive safety; passive safety and motorsport; passive safety features in motor sport; crumple zones; protective structures; composite materials; fire systems; safety belts; seats; driver apparel; HANS; helmets; protective nets