Fotogrammetrické snímaní polohy jezdce na motocyklu - Lečbych, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem měřicího zařízení, které by umožňovalo snímat pohyby jezdce během dynamických jízdních stavů, s cílem vytvořit simulaci v multi-body softwaru na základě naměřených dat. V první části práce je věnována pozornost přehledu současného stavu poznání, tj. principům fotogrammetrie, používaným snímačům a vlastnostem motocyklu. Druhá část pojednává o samotné konstrukci měřicího řetězce, realizaci měření, zpracování dat a jejich vyhodnocení v multi-body softwaru.

This Master’s thesis deals with designing a measuring device that would record driver’s movements during dynamic riding states known as localization, and based on the recorded data creating a simulation in multi-body software. The first part reviews the current state of knowledge in the field of photogrammetry, sensors, and motorcycles’ characteristics. Moreover, the second part focuses on constructing the measuring device, practical aspects of data collection, processing, and evaluation in multi-body software.
Photogrammetric localization of motorcycle rider
Keywords: Pozice jezdce; fotogrammetrie; dynamika motocyklu; multi-body; simulace; Rider`s localization; photogrammetry; motorcycle`s dynamics; multi-body; simulation