Mikroprocesorem řízený autonomní zdroj konstantního proudu a napětí - Kováč, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Úlohou bakalářské práce je návrh a realizace spínaného zdroje pro konstrukci nabíječe olověných batérií 6/12 V řízenou mikroprocesorem. Je založený na snižujícím měniči napětí STEP-DOWN. První část prezentuje činnost měniče a vlastnosti olověných batérií, následovaná návrhem měniče pro danou aplikaci. Druhá část popisuje kritéria pro výběr jednotlivých součástek a jejich dimenzování. Výsledkem práce je simulace měniče v programu Micro-Cap 9 spolu s potřebnými výpočty, návrh zapojení zdroje s výpočtem tlumivky a metodami měření výstupních veličin. Nakonec je realizovaná deska plošného spoje spolu s několika měřeními a samotný ovládací program pro mikrokontrolér. Celý návrh a realizace je zaměřená na dosáhnutí co největší jednoduchosti zařízení a zároveň účinnosti a kvality nabíjení akumulátorů při nízkých nákladech na výrobek.

The task of bachelor thesis is proposal of switching source for the construction of leadacid battery charger 6/12V controlled by microprocessor. It is based on buck converter of voltage. The first part presents the activity of converter and properties of lead-acid batteries, followed by a proposal of converter for a given application. The second part describes a criteria for selection of individual components and dimensioning them. The result of this thesis is simulation of converter in PC program Micro-Cap 9, along with the necessary calculations, a proposal of circuit with the calculation of inductor and methods of measurement of output quantities. Finally, is realized circuit board with a couple measurements and control program for the microcontroller. The entire proposal is focused to achieving the greatest simplicity of facility and efficiency and quality of charging accumulators together at low cost to the product.
Microprocessor-controlled autonomous source of constant current and voltage
Keywords: Znižujúci menič; strieda; pulzne šírková modulácia; pracovná frekvencia; účinnosť; olovené batérie; dióda; tranzistor; rezistor; tlmivka; mikroprocesor; Eagle; Micro-Cap; simulácia; ATmega32; C; RS232; regulátor PI; Step-down converter; inverter; pulse wide modulation; reference frequency; efficiency; lead-acid battery; diode; transistor; resistance; inductor; microprocessor; Eagle; Micro- Cap; simulation; ATmega32; C; RS232; regulator PI