Detekce a laboratorní kontrola úniků nebezpečných chemických látek do životního prostředí s nutností výjezdu chemické laboratoře HZS - Holánová, Iveta (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na detekci a laboratorní kontrolu úniků nebezpečných chemických látek do životního prostředí. Tyto nebezpečné chemické látky klasifikuje. Dále se zaměřuje na chemické laboratoře HZS, jaké místo zaujímají v systému HZS a uvádí jejich hlavní úkoly. V diplomové práci je uveden přehled některých základních představitelů přístrojů a prostředků, které jsou v podmínkách HZS ČR využitelné k provádění detekce, určení a stanovení nebezpečných látek v různých vzorcích životního prostředí v terénu, tj. k plnění úkolů chemického průzkumu. Výstupem této diplomové práce je modelování úniků toluendiisokyanátu pomocí software ALOHA, software TerEx a software Rozex Alarm. Dále pak návrh dalšího metodického listu zaměřeného na zásahy s únikem konkrétní nebezpečné průmyslové látky – toluendiisokyanátu. Tento metodický list tak může rozšířit prozatím vypracované metodické listy pro chlór a amoniak.

The diploma thesis is focused on a detection and a laboratory control of hazardous substances’ leak into the environment. These hazardous substances are classified. Further, it aims to chemical laboratories of the fire-brigade of the Czech Republic, as well as which place they hold in the fire-brigade system, and it indicates their main duties. This diploma thesis contains a review of some essential types of devices and mediums, which are in terms of the fire-brigade of the Czech Republic usable to practice the detection, determination and assessment of the hazardous substances in various figures of the environment in terrain, i.e. filling of duties of the chemical survey. The output of this diploma thesis is simulation of leaks of the toluene diisocyanate using ALOHA software, TerEx software and Rozex Alarm software. Further on, the proposal of another methodical sheet focused on leak actions of the concrete hazardous industrial substance – toluene diisocyanate. This methodical sheet could therefore broaden pro tempore elaborated sheets for chlorine and ammonia.
Detection and Laboratory Assessment of Releases of Hazardous Chemical Substances into the Environment Requiring Fire Brigade Chemical Lab Call-out
Keywords: Hasičský záchranný sbor České republiky; nebezpečná chemická látka; Metodický list; Chemická laboratoř Hasičského záchranného sboru; detekce; odběr vzorku; prostředky chemického průzkumu; toluendiisokyanát; Fire Rescue Service of the Czech Republic; hazardous chemicals; Methodological sheet; Chemical Laboratory Fire Brigade; detection; sampling; chemical reconnaissance means; toluene diisocyanate