Studium selektivní hydrogenace pomocí KPFM - Zeman, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi selektivní hydrogenace grafenu a jejich analýzou. Teoretická část pojednává o vlastnostech uhlíkových materiálů a různých metodách hydrogenace. Dále důkladně popisuje rastrovací sondové mikroskopie AFM a KPFM. V~poslední části teorie pojednává o vhodné metodě k analýze hydrogenovaného grafenu, a to Ramanově spektroskopii. V rešerši jsou zpracovány výsledky, které už byly pozorovány v~rámci dřívějších výzkumů. V experimentální části jsou popsány tři metody výroby hydrogenovaných vzorků grafenu, které jsou měřeny pomoci KPFM a Ramanovy spektroskopie. Na závěr jsou jejich výsledky porovnány.

The bachelor thesis deals with the possibilities of selective hydrogenation of graphene and their analysis. The theoretical part deals with the properties of carbon materials and different hydrogenation methods. Furthermore, it thoroughly describes the raster probe microscopy AFM and KPFM. The last part of the theory discusses a suitable method to analyze hydrogenated graphene, namely Raman spectroscopy. The results that have already been observed in previous research are discussed. In the experimental part, three methods for producing hydrogenated graphene samples are described, which are measured using KPFM and Raman spectroscopy. Finally, their results are compared.
Study of selective hydrogenation using KPFM
Keywords: hydrogenace; povrchový potenciál; KPFM; grafen; Ramanova spektroskopie; hydrogenation; surface potential; KPFM; graphene; Raman spectroscopy