Vliv používání aditiv do paliva u osobních vozidel - Obytová, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá aditivací automobilových paliv a jejich účinky. Cílem bylo zhodnotit funkci a účinnost palivových aditiv přítomných v palivu na čerpacích stanicích, a následně paliva přiměřeně vylepšit dodatečnou aditivací jednotlivých chemických složek. V úvodní části práce jsou vysvětleny pojmy, funkce a procesy týkající se aditivace paliv a základů tribotechniky. V prakticky zaměřené části je zpracován proces testování vlastností paliv, jejich funkce, dodatečná aditivace a její dopad pro praktické využití je shrnut v závěrečné části.

This diploma thesis deals with the addition of automotive fuels and their effects. The aim was to evaluate the function and efficiency of fuel additives present in the fuel at gas stations, and subsequently to improve the fuels accordingly by adding additional individual chemical compounds. The theoretical part explains the concepts, functions and processes related to fuel additives and the basics of tribotechnology. The practical part deals with the process of testing the properties of fuels, their functions, additional additives and its impact for practical use.
Influence of fuel additives for passenger cars
Keywords: aditivace; palivo; automobil; tribotechnika; tribologie; testování; additives; fuel; automobile; tribotechnology; tribology; testing