Řezná keramika a její efektivní využití - Heča, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Diplomová práce zabývající se řeznou keramikou a jejím efektivním využitím. Úvod popisuje obecnou charakteristiku řezné keramiky, její historii a vývoj, jednotlivé druhy a výrobu. V této části jsou uvedeny i mechanicko-fyzikální vlastnosti s možným použitím v obrábění. V druhé části následuje přehled řezné keramiky v sor-timentu vybraných světových výrobců. Další část je zaměřena na obecné hodnocení řezivosti řezných nástrojů a porovnání jiných materiálů. Čtvrtá část se zabývá porov-náním pracovních podmínek jednotlivých výrobců a jejich nástrojů určených k obrábění.

Thesis dealing with cutting ceramics and its efficient use. Introduction describes the general characteristics of the cutting of ceramics, its history and development and production of various kinds. This section describes the mechanical and physical properties with potential application in machining. The se-cond part is an overview of cutting-frame in the range of selected world leaders. Ano-ther section focuses on general assessment of the power of cutting tools and other ma-terials comparison. The fourth part, is comparing the working conditions of producers and tools intended for cutting.
Cutting ceramics and its effective use
Keywords: řezná keramika; oxidová keramika; nitridová keramika; vyztužená keramika; povlakovaná keramika; soustružení; nástrojové materiály; řezné podmínky; cutting ceramics; oxide ceramics; nitride ceramics; coated ceramics; turning; tool materiále; cutting conditions