Akustická analýza přednesu básně u pacientů s Parkinsonovou nemocí - Mucha, Ján (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Diplomová práca je zameraná na akustickú analýzu prednesu básne u pacientov trpiacich Parkinsonovou chorobou. Táto choroba je sprevádzaná poruchou reči nazývanou hypokinetická dyzartria. Jedným z cieľov práce je oboznámenie sa s priebehom, príznakmi a liečbou týchto chorôb. V práci je uvedené predspracovanie a parametrizácia rečového signálu a metódy binárnej klasifikácie. Následne je uvedený návrh modulárneho systému automatickej diagnostiky Parkinsonovej choroby na základe akustickej analýzy reči. Navrhnutý systém je implementovaný v prostredí Matlab. Klasifikácia vypočítaných parametrov je realizovaná metódami náhodných lesov a podporných vektorov. Výsledky týchto metód sú porovnané a uvedené v diplomovej práci. Hlavným cieľom a výsledkom diplomovej práce je systém automatickej diagnostiky Parkinsonovej choroby na základe akustickej analýzy prednesu básne.

Diploma thesis is focused on the acoustic analysis of poetry recitation in patients with Parkinson's disease. This disease is associated with speech disorder called hypokinetic dysarthria. One objective of this thesis was familiarization with process, symptoms and treatment of these diseases. In thesis is described preprocessing and parametrization of the speech signal and the binary classification methods. Subsequently, it is the above proposal modular system of auto-diagnosis of Parkinson's disease based on acoustic analysis of the speech. The proposed system is implemented in MATLAB. Classification of calculated parameters is realized using the method of Random forest and Support vector machine. The results of these methods are compared and listed in the thesis. The main objective and the result of this thesis is a system of automatic diagnosis of Parkinson's disease based on acoustic analysis of the poem recitation.
Acoustic analysis of poem recitation in patients with Parkinson's disease
Keywords: Parkinsonova nemoc; hypokinetická dysartrie; akustická analýza přednesu básně; analýza řeči; systém automatické diagnostiky; Parkinson's disease; hyperkinetic dysarthria; acoustic analysis of poems; poem analysis; speech analysis; auto-diagnosis system