Měření charakteristik pneumatiky v podélném směru na vozidle Formula student - Dvořák, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá podélnou charakteristikou pneumatiky. Cílem je sestavení měřícího řetězce a postupu měření vedoucího k jejímu určení. V úvodní části jsou popsány jednotlivé veličiny důležité pro určení samotné podélné charakteristiky. Následuje popis postupů vedoucích k jejich určení a výčet senzorů nezbytných pro navrženou metodiku. Důraz při návrhu této metodiky je kladen na nízké náklady, minimalizací počtu drahých senzorů, a na opakovatelnost měření. Navržená metodika uvažuje použití naměřených dat v kombinaci s vytvořenými koeficienty anti charakteristik podvozku určenými simulací v softwaru Adams, které zajistí určení přesné hodnoty pod pneumatikou při dodržení navržených postupů. Pro zpracování a vyhodnocení naměřených dat je použit program MATLAB.

This diploma thesis deals with longitudinal characteristics of tyres. Its goal is to create measuring algorithm and a whole process of measurement for these characteristics. The introductory part contains descriptions of key parameters. Following is the description of specific procedures leading to determination of these parameters. Thesis also includes description of sensors which are used for measurement of key parameters. The emphasis of the thesis is targeted towards keeping the costs low and making the whole process as repeatable and simple to prepare as possible. The proposed methodology in this thesis considers use of measured data in combination with data determined by performing analysis in Adams View. This analysis is necessary for determination of values of our coefficients, which deal with anti-feature parameters of the suspension. The final data processing and evaluation of the results is performed in MATLAB software.
Measuring tyre characteristics in the longitudinal direction on a Formula student car
Keywords: Pneumatika; charakteristika; podélný skluz; podélná síla; vertikální zatížení; anti charakteristiky; měření; analýza; Adams; MATLAB; zpracování dat; formule student; Tyre; characteristics; slip ratio; longitudinal force; vertical load; anti-features; measurement; analysis; Adams; MATLAB; data processing; Formula Student