Návrh kinematiky a řezné geometrie funkční části artroskopických kleští - Pospíchal, Oldřich (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Diplomová práce předkládající návrh inovace artroskopických kleští. Na základě literární studie problematiky artroskopických operací kolenního klou-bu, jsou navrženy změny řezné geometrie funkční koncovky nástroje tak, aby byly zlepšeny jeho užitné vlastnosti. Navržené změny jsou realizovány při vý-robě prototypu, který je následně porovnáván se stávajícím provedením. Po-rovnání je provedeno pomocí zkoušky na funkci nástroje a sílu potřebnou ke střihu zkušebního materiálu.

This Thesis presents a design innovation in arthroscopic forceps. Based on surveying the subject-matter literature on arthroscopic surgery of the knee, design changes are proposed to alter the cutting geometry of the functional end of the instrument to improve its utility. The proposed changes are imple-mented in a prototype, which is then compared with the current design. The comparison is made by testing the functioning of the instrument and the force required to shear the test material.
On the cutting geometry and kinematics of the arthroscopic forceps part
Keywords: Artroskopie; meniskus; střih; artroskopické kleště; nástrojové ostří.; Arthroscopy; meniscus; shear; arthroscopic forceps; instrument blade.