Řídicí jednotka leteckého motoru - návrh hardware a základní desky - Dušek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato bakalářská práce popisuje návrh řídicí jednotky leteckého (BLDC) motoru. V textu jsou navrhnuty, prezentovány a porovnány možné metody bezsenzorového řízení, z nichž nejvhodnější je vybrána pro řízení motoru. Samotný návrh jednotky vysvětluje výběr jednotlivých součástek, použitých k realizaci obvodového řešení jednotky, a jejich důležité parametry a význam v obvodu. Realizovaná jednotka je otestována jak na schopnost řídit motor, tak na svou výkonovou zatížitelnost.

This bachelor's thesis describes development proccess of aircraft (BLDC) motor control unit. Possible methods of sensorless control are proposed, introduced and compared. The most suitable one is used to control the motor. The development process itself explains selection of components used in the circuit of the unit, theirs important parameters and the purpose of using it in the circuit. Created control unit is tested for its ability to control the motor and for a power capability.
Control unit of aircraft engine - development HW and motherboard
Keywords: BLDC motor; EC motor; řídicí jednotka; bezsenzorové řízení; BLDC motor; EC motor; control unit; sensorless control