Rešeršní studie oblasti telemedicíny - Mikeš, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce poskytuje komplexní pohled na telemedicínu a její propojení s IoT senzorickými systémy pro biomechanické aplikace. Nejprve je provedena rešerše současného stavu telemedicíny, včetně přehledu používaných technologií, aktuálních trendů a hlavních výzev. Následuje analýza IoT systémů, přenosových protokolů a bezdrátových technologií vhodných pro dálkové monitorování fyziologických parametrů. V praktické části bylo navrženo a experimentálně ověřeno více variant triboelektrických senzorů, přičemž nejvhodnější z nich byl následně propojen se zařízením Wio Terminal, které zajišťovalo bezdrátový přenos signálu prostřednictvím protokolu MQTT.

This bachelor thesis provides a comprehensive view of telemedicine and its interfacing with IoT sensor systems for biomechanical applications. First, a survey of the current state of the art of telemedicine is conducted, including an overview of the technologies used, current trends and main challenges. This is followed by an analysis of IoT systems, transmission protocols and wireless technologies suitable for remote monitoring of physiological parameters. In the practical part, several variants of triboelectric sensors were designed and experimentally verified, and the most suitable one was subsequently interfaced with a Wio Terminal device that provided wireless signal transmission via the MQTT protocol.
A Review Study of the Field of Telemedicine
Keywords: telemedicína; IoT senzorické systémy; triboelektrický jev; TENG; Wio Terminal; MQTT; nositelná zařízení; biomechanické monitorování; telemedicine; IoT sensor systems; triboelectric effect; TENG; Wio Terminal; MQTT; wearable devices; biomechanical monitoring