Modifikace vlastností portlandských cementů orientovaná na snížení emisí CO2 - Magrla, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl vypálení surovinových směsí se sníženým obsahem karbonátové složky pro výrobu portlandského cementu. Substituce karbonátové složky je provedena pomocí fluidního popílku. U takto připravených modelových cementů jsou odzkoušeny základní technologické vlastnosti a je sledován hydratační proces.

This thesis aims to burn raw material with a lower content of carbonate component for the production of Portland cement. Substitution of carbonate component is done by fluidized fly ash. The model cements are tested of basic technological properties and the hydration process is observed.
Modicications of Portland cement properties focused on reducing CO2 emissions
Keywords: Portlandský slínek; portlandský cement; slínkové minerály; hydratační proces; fluidní popílek; emise CO2; Portland clinker; Portland cement; clinker minerals; hydration process; fluidized fly ash; emission CO2