Odstraňování mikroplastů z vody - Ermis, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato práce se zabývá výskytem mikroplastů ve vodách, důvody k jejich potenciální eliminaci a možnostmi, jak jí dosáhnout. Konkrétněji se zaměřuje na flotaci jako proces k odstraňování mikroplastů z vod. Flotace je dále popsána z teoretického hlediska a je k ní vypracován matematický model. V práci je změřena smáčivost vybraných polymerů. V experimentální části je popsán zrealizovaný pokus použitý k určení efektivity flotace jako procesu čistícího vodu od mikroplastů. Tato efektivita je dále srovnána s měřením smáčivosti.

This thesis deals with the occurrence of microplastics in water, the reasons for their potential elimination, and the possibilities leading to that. More specifically, it focuses on flotation as a process for removing microplastics from water. Flotation is further described from a theoretical point of view and its mathematical model is developed. The wettability of selected polymers is measured. The experiment performed to determine the efficiency of flotation as a process of treating water from microplastics is described. This efficiency is further compared to measured wettability.
Microplastics removing from water
Keywords: mikroplasty; MP; flotace; flotace rozpuštěným vzduchem; smáčivost plastů; účinnost přichycení částice k bublině; microplastics; MPs; flotation; DAF; wettability of plastics; particle-bubble attachment efficiency