Porovnání fyzikálních vlastností a průmyslových aplikací některých esterů kyseliny mléčné - Paulenka, Igor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Bakalářská práce se zabývá charakterizací esterů kyseliny mléčné na základě jejich fyzikálně-chemických vlastností. Vybrány byly methyl, ethyl, 2-ethylhexyl, n-propyl, isopropyl ester kyseliny mléčné. Tyto estery jsou biologicky rozložitelné, a proto jsou v této bakalářské práci uvažovány jako možná náhrada nebezpečnějších a toxičtějších rozpouštědel v průmyslové výrobě. Z tenze par určené pomocí izoteniskopu byly stanoveny parametry Antoineové rovnice a Hildebrandův parametr rozpustnosti.

The bachelor thesis deals with characterization of lactic acid esters on the basis of their physicochemical properties. Methyl, ethyl, 2-ethylhexyl, n-propyl, isopropyl lactate were selected. These esters are biodegradable and they are therefore considered as replacement for more toxic and dangerous solvents for industrial use. Antoine equation and Hildebrand solubility parameter was calculated from vapour pressure measured by isoteniscope.
Comparing Physical Properties and Industrial Applications of Some Lactic Acid Esters
Keywords: estery kyseliny mléčné; tenze par; Antoineova rovnice; Hildebrandův parametr rozpustnosti; esters of lactic acid; vapour pressure; Antoine equation; Hildebrand solubility parameter