Hudba jako veřejný prostor – Nový koncept brněnské Filharmonie - Macurová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2015)
Zadáním diplomové práce bylo navrhnout koncertní sál pro Filharmonii Brno. Před deseti lety proběhla na toto téma architektonická soutěž na pozemku mezi ulicemi Veselá a Besední. Vítězný projekt se zjednodušil a rozdělil na dvě etapy (podzemní parkování a koncertní sál). Při svém návrhu jsem vycházela z plánovaného parkování, které se v roce 2015 začíná konečně realizovat. Tvarově budovou navazuji a respektuji okolní charakter zástavby. Mým cílem bylo navrhnout budovu, která by byla funkční, městská, hezká a ekonomičtější než vítězný projekt

An assignment of diploma thesis was to design a concert hall for Brno Philharmonic. Ten years ago, an architectural competition was held to design Janáček cultural centre on a plot between the streets Veselá and Besední. The winning project was simplified and divided into two parts (underground parking and concert hall). My proposal is based on the planned parking, which finally begins to build in 2015. Shape of the house respects the surrounding buildings. My aim was create the building, which would be functional, urban, beautiful and more economical than the winning project.
Music as a public space - New concept of Brno Philharmonic
Keywords: architektura; urbanismus; koncertní sál; brno; filharmonie; janáčkovo kulturní centrum; JKC; hudba; besední dům; architecture; urbanism; concert hall; brno; philharmonic; janáček cultural centre; music; the besední dům