Racionalizace manipulace s materiálem v Bosch Diesel s.r.o. - Novák, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá problémy s rozmístěním strojů a pracovišť a tokem materiálu v dílně sériových oprav vysokotlakých vstřikovacích čerpadel v závodě Bosch Diesel s.r.o. v Jihlavě. Impulzem pro vypracování této práce je plánované rozšíření sériových oprav o nový typ čerpadla a dnes již nevyhovující rozmístění strojů a pracovišť a celkově nevyhovující řešení výrobních prostor. Při návrhu přestavby této dílny bylo využito zkušeností zaměstnanců z oddělení průmyslového inženýrství (TEF6), správy budov (FCM) a sériových oprav čerpadel (MFB). Cílem této práce je co nejlépe vyřešit stávající problémy a pokud možno eliminovat i případné problémy budoucí. To vše, při co nejnižších nákladech na přestavbu dílny. Výsledkem této práce je návrh dvou variant řešení, kdy „Návrh 1“ obsahuje ekonomicky výhodné řešení a „Návrh 2“ obsahuje návrh s výhodným materiálovým tokem. Tato bakalářská práce je pouze návod, pro odpovědné osoby, jak mohou změnit stávající stav.

This bachelor thesis is engaging in problems with location of machines and work places and material flow in workshop for remanufacturing of high pressure injection pumps in plant of Bosch Diesel Ltd. in Jihlava. Impulse for build-up of this bachelor thesis is planned expansion on new type of pump and unsuitable location of machines and work places and general unsuitable solution of production area. At designing of rebuilding of this workshop was used of experiences of staffs from Industrial engineering department (TEF6), Facility management department (FCM) and Remanufacturing department (MFB). Objective of this bachelor thesis is the best solution of current problems and elimination of future problems. Everything with the lowest cost for rebuilding. Result of this bachelor thesis is proposal of two variants of solution. Proposal nr.1 contains economic solution and proposal nr.2 contains solution with ideal material flow. This bachelor thesis is recipe only, for responsible people, how to change current status.
Rationalization of manipulation of material in Bosch Diesel s.r.o.
Keywords: Materiálový tok; přestavba dílny; nejnižší náklady; Material flow; rebuild of workshop; the lowest costs