Energetická samostatnost a optimalizace spotřeby energie s využitím obnovitelných zdrojů a systémové instalace v domácnosti - Kaděra, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Bakalářská práce se zabývá optimalizací spotřeby elektrické energie v domácnosti a její energetickou samostatností. Jsou zde shrnuty dostupné zdroje elektrické energie pro domácnost a možnosti její akumulace. Dále je popsána funkce systémové elektroinstalace s porovnáním systémů na dnešním trhu. Detailněji se zabývá popisem řídícího systém FOXTROT od firmy TECO a.s. a možnostmi jeho uplatnění. Práce řeší optimalizaci úspor z hlediska investičního i provozního. V aktuálních cenách je zde provedeno srovnání spotřebičů dvou energetických tříd, porovnání jednotarifního a dvoutarifního účtování a dále jsou demonstrovány možnosti úspor v rámci osvětlovací soustavy, řízení teploty a rozdělení spotřebičů dle řiditelnosti. Byl vytvořen kalkulátor doby návratnosti fotovoltaického systému, který na základě zadaných parametrů vypočte dobu návratnosti. Součástí práce je projektová dokumentace provedená jako stupeň studie typového objektu domácnosti, na kterém jsou demonstrovány zkoumané optimalizační možnosti.

This bachelor’s thesis focuses on optimization of electric energy consumption in household and its energetic independence. There is an overview of available energy sources for household and possibilities of its accumulation. Next, the function of system electrical wiring is described and compared with systems in today‘s market. In more detail, the thesis deals with description of FOXTROT control system developed by the company TECO a. s. and with possibilities of its application. The study describes savings optimization from both investment and operation perspective. A comparison of appliances of two energy classes in current prices is done, as well as a comparison of one-way and two-way pricing. Savings opportunities in lighting system, temperature control and appliance division according to their manageability are demonstrated. A calculator for photovoltaic system was created which provides return time of investment upon input parameters. A part of the thesis is a project documentation realized as a stage of a household object study, on which optimization opportunities are demonstrated.
Energy independence and optimization of energy consumption with use renewable sources and smart wiring in house
Keywords: zdroje energie; akumulace; systémová elektroinstalace; optimalizace spotřeby; energetická samostatnost; energy sources; accumulation; system electrical wiring; consumption optimization; energetic independence