Transport léčiv pomocí mikrobublin - Piňos, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce je rešerší současného stavu poznání v oblasti lékařského využití mikrobublin se zaměřením na ultrazvukem iniciovanou kavitaci mikrobublin naplněných léčivou látkou. Zmíněny budou technologie výroby mikrobublin, chemická složení, efekt kavitovaných mikrobublin na tkáň a popis mechamismů které při aplikaci tohoto terapeutického prostředku vystupují. Druhá část bude zaměřena na matematický aparát který popisuje chování mikrobublin v nekonečném prostředí a to pomocí Rayleigh-Plesetovy rovnice a rovnice popisující chování mikrobubliny s membránou. Zároveň v této části bude prezentován MATLAB skript pro výpočet základních veličin mikrobubliny zatížené akustickou vlnou.

This bachelor thesis deals with the research in field of medical usage of microbubbles, specially focused on ultrasound iniciated cavitation of microbubbles filled with drugs. Thesis includes technology of manufacturing, chemical composition, efects of cavitated microbubbles on tissue and description of mechanism that occurs during the aplication of ultrasound triggered microbubbles. Second part deals with mathematical description of microbubble under acustic pressure using the Rayleigh-Plesset equation and equation for microbubble with membrane are presented. The MATLAB script for calculation of physical parameters describing state of microbubble is also explained.
Drug transport using microbubbles
Keywords: mikrobubliny; transport; léčiva; kavitace; microbubbles; transportation; drugs; cavitation