Design užitkového automobilu. - Divina, Ladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Cílem mé diplomové práce byl návrh užitkového vozidla kategorie MUV (mini utility vehicle), který v sobě kloubí výhody vozidla kategorie mini a velkého nákladového prostoru. Primárně jsem se zabýval možností výměny nástaveb a zároveň vizuální formou automobilu. Dále jsem řešil technické a ergonomické problémy práce. Cílem bylo vytvořit automobil s funkčním a originálním designem, délkou do tří metrů a nákladovým prostorem o objemu minimálně 2 metry krychlové. Důraz byl kladen také na snadnou manipulaci s nástavbami, ty by měly být snadno nasaditelné a sesaditelné z vozu, zároveň lehké, aby je v prázdném stavu unesly dvě osoby. Tím by mělo být dosaženo velké variability, aby jediný automobil splnil řadu funkcí, od přepravy osob až po úklid přeplněných center měst. Koncept byl navržen tak, aby svými rozměry byl vhodný do hustého městského provozu.

Diplome work of mini utility vehicle with big body box. Primary fonction is simple changing of boxes.
Design of pick-up.
Keywords: automobil; dodávka; design; vozidlo; užitkový; multifunkční; nástavby; automobile; car; van; design; utility; multifunction; box body