Systém přizpůsobení zátěže převodníku energie - Halama, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá získáváním elektrické energie z energie mechanické. Mechanickou energie může být přeměněna na elektrickou pomocí vibračního mikrogenerátoru. Je zde také pojednáno o získávání energie z různých obnovitelných zdrojů. Byly určeny podmínky pro účinné získávání zbytkové energie. Pro splnění podmínek je nutno použít obvod pro přizpůsobení zátěže k převodníku energie. Byly navrženy 4 varianty obvodu, které byly simulovány v programech PSpice nebo LTspice. Navržen byl systém korekce účiníku řízeného obvodem z diskrétních součástek a řízené mikrokotrolérem. Pro jednu z variant byl použit i specializovaný obvod. Navržené obvody byly realizovány a měřením byly ověřeny jejich vlastnosti.

This master’s thesis deals with energy harvesting from the mechanical energy sources. The mechanical energy may be converted into the electrical by means of a vibrational microgenerator. The thesis deals also with the production of energy from different renewable sources. There have been identified conditions for effective transformation of the remaining energy. In order to satisfy these conditions a circuit for load matching to energy harvester has to be used. Four variants of matching circuit have been designed and analyzed in PSpice or LTspice. It has been designed a system of power factor correction controlled by circuit with discrete components and also by microcontroller. For one of these variants a specific integrated circuit has been used. The designed circuits have been built and their parameters haven been determined by measurement.
The system of load matching to the energy converter
Keywords: Získávání energie; mikrogenerátor; energie vibrací; korekce účiníku; napěťový měnič; Energy harvesting; microgenerator; energy of vibration; power factor correction; voltage converter