Použití technologie 3D tisku pro návrh výroby náhradních dílů - Šafl, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Tato diplomová práce řeší problematiku 3D tisku ve firmách. Cílem bylo popsat aditivní výrobu a 3D tiskové technologie. Dále bylo potřeba vybrat nejběžnější materiály, které se používají a popsat jejich vlastnosti. Bylo potřeba provést studii mechanických namáhaní a zpracovat podrobný popis mechanických vlastností materiálů. Z těchto podkladů byly popsány způsoby použití 3D tisku v automobilovém průmyslu a pro servisní střediska v průmyslu. V praktické části bylo nutné zhotovit zkušební tělesa z různých materiálů a vyzkoušet, jaký má na zkušební tělesa vliv žíhání a UV degradace v klimatické komoře. Z výsledků byly zpracovány tahové diagramy, které posléze byly použity pro případové studie. Případové studie byly vypracovány pro reálné prvky v průmyslu, které bylo nutné modifikovat pro 3D tisk.

This seminar thesis deals with the issue of 3D printing in companies. The aim was to describe additive manufacturing and 3D printing technologies. Moreover, to select the most common materials which are used and describe them. It was also necessary to perform a study of mechanical stresses and prepare a detailed description of the mechanical properties of materials. From these data, methods of use in the automotive industry were described. The most important part was to introduce case studies and create a description of which 3D printing technologies have the fastest return on investment.
Use of 3D printing technology for the design of spare parts production
Keywords: 3D tisk; Aditivní výroba; případová studie; tiskové materiály; mechanické vlastnosti; 3D print; additive manufacturing; case study; 3D print materiál; mechanical properties