Změny antioxidantů ve vybraných druzích ovoce v průběhu dlouhodobého zmražení - Štindlová, Jitka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2010)
V této bakalářské práci jsou popisovány některé nízkomolekulární antioxidanty obsažené v jahodách, malinách, borůvkách a brusinkách. Teoretická část práce popisuje také obecné vlastnosti a charakteristiku zkoumaného ovoce. Praktická část je věnována sledování změn obsahu vybraných antioxidantů v analyzovaném ovoci. Změny daných látek byly sledovány při uchovávání ovoce ve dvou prostředích – v lednici a v mrazicím boxu. V lednici byly skladovány celé plody po dobu osmi dnů. Pokus v mrazicím boxu byl prováděn po dobu dvou měsíců a ovoce bylo skladováno ve čtyřech různých formách – jako celé plody, celé plody impregnované sacharosovým roztokem, dřeň a proslazená dřeň. Obsah antioxidantů v ovoci byl zjišťován pomocí HPLC a spektrofotometrie. Největší celkový obsah antioxidačních látek byl zjištěn v jahodách, nejnižší naopak v malinách. V průběhu uchovávání si plody udržely část původního obsahu antioxidantů, nejvyšší obsah zůstal zachován v průběhu mražení celých plodů a impregnovaných celých plodů borůvek.

In this bachelor thesis some low molecular weight antioxidants contained in strawberries, raspberries, blueberries and cranberries are described. In the theoretical part also general characteristics of these fruits are introduced. Experimental part was focused on analysis of the changes of selected antioxidant content in the fruits. These changes were monitored during storage in two different conditions – in refrigerator and in freezer. In refrigerator whole fruits were stored for 8 days. The experiment in the freezer was performed for 2 months and the fruits were stored in four different processed forms – as a whole fruit, whole fruit impregnated by sucrose solution, as a pulp and pulp mixed with sucrose. Antioxidant content in fruits was analyzed by HPLC and spectrophotometry. The highest total content of antioxidants was found in strawberries, while the lowest values were found in raspberries. During storage some part of original antioxidant content stayed conserved, the highest content was preserved in blueberries processed as a whole fruits and impregnated whole fruits.
Changes of antioxidants in selected fruits during long-term freezing
Keywords: Jahody; maliny; borůvky; brusinky; antioxidanty; antioxidační aktivita; anthokyany; celkové flavonoidy; celkové polyfenoly; kyselina askorbová; Strawberries; raspberries; blueberries; cranberries; antioxidants; total antioxidant status; anthocyanins; total flavonoids; total polyphenols; ascorbic acid