Návrat k městu. Dostavba městských domů nebo městského paláce na Ponávce - Svobodová, Gabriela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
Oblast města Brna na východ od centra prochází v současnosti velkými změnami a má obrovský potenciál stát se zajímavou a životem pulzující čtvrtí. První fáze doplňování velkých brownfieldů je započata, a tak by se měl zrak obrátit i na menší neutišené části, ať už se jedná o drobné proluky nebo asfaltové plochy parkovišť. Cílem bakalářské práce je doplnění špalíčku v návaznosti na již navržený dům z dílny ateliéru Knesl Kynčl. Prvním krokem návrhu bylo nalezení adekvátního prostorového uspořádání a stavebního programu, dále určení koncepce nosného systému a vyřešení parkování. V neposlední řadě bylo také důležité hledání variabilních a různorodých dispozic jednotlivých bytů a provozů. Nový objekt Palác Ponávka tedy nabídne kombinaci různých forem bydlení a nebytových prostor pro podnikání, jejichž součástí je i soukromá poliklinika.

The area of Brno to the east of the city centre is currently undergoing great changes and has great potential to become an interesting and vibrant district. As the first phase of completing the large brownfield sites is underway, eyes should turn to the smaller undeveloped parts, whether they are small gaps or asphalt parking areas. The aim of the bachelor's thesis is to complete the pad in relation to the already designed house from the Knesl Kynčl studio. The first step of the design was to find an adequate spatial arrangement and building program, then to determine the concept of the support system and to solve the parking. Last but not least, it was also important to find variable and diverse layouts for individual apartments and facilities. The new building Palác Ponávka will therefore offer a combination of various forms of housing and non-residential business premises, which include a private clinic.
Return to the City. Completing the Townhouses or Town Palace on Ponávka Street
Keywords: architektonická studie; polyfunkční dům; bydlení; veřejný prostor; Ponávka; Brno; architectural study; multifunctional building; housing; public space; Ponávka; Brno