Dialogový systém jako uživatelský pomocník pro software zpracování fotografií - Foukal, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Cílem této práce bylo vytvořit dialogový systém, který bude schopen v českém jazyce pomoci lidem obsluhovat pokročilý fotografický editor. Navrhnuté řešení je retrieval-augmented generation systém, který využívá sémantického vyhledávání s modelem simcse-dist-mpnet-paracrawl-cs-en a tvorbu odpovědi pomocí Llama 3.3. Výsledek práce, založený na open-source technologiích, dosahuje na sadě otázek z praxe stejné úspěšnosti zodpovídání dotazů jako produkt GPTs od OpenAI.

The goal of this work was to develop a chatbot capable of assisting users in operating an advanced photo editor in the Czech language. The presented solution is a retrieval-augmented generation system that uses semantic search with the simcse-dist-mpnet-paracrawl-cs-en model and response generation via Llama 3.3. The proposed system, built on open-source technologies, achieves the same success rate in answering real-world queries as OpenAI’s GPTs product.
Dialog Systems as User Support for Photography Processing Software
Keywords: retrieval-augmented generation; dialogový systém; velké jazykové modely; sémantické vyhledávání; český jazyk; uživatelská podpora; retrieval-augmented generation; dialogue system; large language models; semantic search; Czech language; user support