Analýza mikrobiomu medu v závislosti na jeho původu - Machátová, Nikol (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Teoretická část diplomové práce se věnuje složení medu a jeho falšování. A dále metodám, které lze využít k jeho diagnostice. K prokázání přítomnosti mikroorganismů v medu byly využity kultivační a molekulárně diagnostické metody. V experimentální části je kladen důraz na použití polymerázové řetězové reakce v reálném čase, která byla využita k prokázání přítomnosti jednotlivých bakteriálních rodů s ohledem na původ a druh medu.

The theoretical part of the thesis is devoted to the composition of honey and its adulteration. And, to the methods that can be used for its diagnosis. Cultivation and molecular diagnostic methods were used to prove the presence of microorganisms in honey. The experimental part emphasizes the use of real-time polymerase chain reaction, which was used to prove the presence of individual bacterial genera with respect to the origin and type of honey.
Analysis of the honey microbiome in relation to its origin
Keywords: Med; falšování medu; složení medu; izolace DNA; polymerázová řetězová reakce v reálném čase (qPCR); identifikace mikrobiologického složení medu; Honey; honey adulteration; honey composition; DNA isolation; real-time polymerase chain reaction (qPCR); identification of the microbiological composition of honey