Perla Ústí nad Orlicí - Hyťhová, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Předmětem diplomového projektu je zpracování strategie konverze a revitalizace území části areálu bývalé textilní továrny PERLA 01 v Ústí nad Orlicí. Stavební program je tvořen z rekonstrukce stávajících objektů pro kavárnu, společenský sál, administrativu, obchodní pasáž, bistro a dům řemesel. Novostavbou je řešeno infocentrum, galerie, textilmanie, vstupní hala společenského sálu, cykloprodejna, depozit knihovny a klub centrum. Projekt řeší nové náměstí a veřejný prostor.

Main task of the diploma project is design of conversion strategy and revitalization of former textile factory PERLA 01 in Ústí nad Orlicí. The construction program consist conversion of existing building to cafébar, assembly hall, office space, shoping hall, bistro and craftsman´s workrooms. New building is infocentrum, gallery, textilmania, entrance hall of assembly hall, cycling shop, library reserve space and club centrum. The project design new square and public space.
Pearl Ústí nad Orlicí
Keywords: Nevyužívaný průmyslový areál; konverze; strategie; společenský sál; dům řemesel; komín; sloupy; beton; kov; Brownfield; converze; strategy; assembly hall; craftsman´s workroom; chimney; columns; concrete; metal