Produkce a energetické využívání rychlerostoucích dřevin - Šebela, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Cílem bakalářské práce je vypracování rešerše na téma produkce a energetické využívání rychlerostoucích dřevin. Dále provést souhrnnou energetickou bilanci produkce rychlerostoucích dřevin. V první části se práce zabývá definicí, vznikem, rozdělením, chemickým složením, důležitými energetickými vlastnostmi biomasy a způsoby, jak je možné energii z biomasy získávat. V další části se práce zabývá rychlerostoucími dřevinami a to především těmi, které jsou pěstovány na území ČR. Je zde zahrnuta historie pěstování, rozdělení a zakládání výmladkových plantáží na území ČR. V poslední části je řešen samotný výpočet energetické bilance produkce rychlerostoucích dřevin na výmladkových plantážích a také je zde pojednáno o ekonomickém hledisku výmladkových plantáží.

This bachelor thesis is aimed at the theme production and energy use fast growing trees and implements a comprehensive energy balance of production of fast growing trees. The first part is aimed at definition, origin, sources, chemical composition, important energy properties of biomass and how to obtain energy from biomass. The next part is aimed at fast growing trees, especially those that are cultivated in the Czech Republic. This part includes history of cultivation, sources and establishment of short rotation plantations in the Czech Republic. The last part is aimed at energy balance of production of fast growing trees at the short rotation plantations and it also includes economic aspect of short rotation plantations.
Energy production and use of fast growing trees
Keywords: Biomasa; rychlerostoucí dřeviny; výmladkové plantáže; energetická bilance.; Biomass; fast growing trees; short rotation plantation; energy balance.