Svařování tenkostěnného potrubí z korozivzdorných ocelí - Naď, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Práce vytvořená v rámci bakalářského studia, se zabývá technologií svařování tenkostěnných trubek z korozivzdorné oceli a rozborem svařitelnosti korozivzdorných ocelí. Je zde uveden základní popis svařitelnosti materiálu a základní vady při svařování, charakteristika korozivzdorných ocelí, jejich dělení, označování, legování a obecný přehled jejich svařitelnosti. V experimentální části jsou popsány vybrané technologie svařování, které se používají na výrobu tenkostěnného potrubí z korozivzdorné oceli (LBW, PAW, HFIW). Na závěr je zjišťováno, jakou technologií jsou představené vzorky tenkostěnného potrubí svařeny a je porovnávána makrostruktura svarů.

The bachelor's thesis deals with technology of welding of thin-walled stainless steel pipes and the analysis of weldability of stainless steels. The theoretical part provides a basic description of the material's weldability and the basic defects in welding, the characteristics of stainless steels, their division, marking, alloying and a general overview of their weldability. The experimental part describes selected welding technologies used for the production of thin-walled stainless steel pipes (LBW, PAW, HFIW). Finally, the technology used to weld the presented samples of thin-walled pipes is ascertained and the macrostructure of the weld are compared.
Welding thin-walled pipes made of stainless steels
Keywords: Svařování; svařitelnost; tenkostěnné potrubí; korozivzdorná ocel; Welding; weldability; thin-walled pipes; stainless steel