Návrh synchronního reluktančního motoru - Koshelev, Maxim (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Diplomová práce se zabývá analýzou konkretního synchronního reluktančního motoru s vyniklými póly a návrhem synchronního reluktančního motoru s bariérami magnetického toku. Práce je rozdělena do pěti částí. V první částí je popsán princip funkce synchronního reluktančního motoru a uveden stručný přehled realizovaných řešení. V druhé kapitole jsou analytickým výpočtem zjištěny základní parametry synchronního reluktančního motoru s vyniklými póly. V třetí části práce jsou ověřeny výsledky analytického výpočtu pomocí programu FEMM v lineárním a nelineárním stavu a pomocí transientní analýzy motoru v programu Ansys Maxwell. V další části jsou uvedeny výsledky měření parametrů synchronního reluktančního motoru s vyniklými póly a porovnání s vypočítanými hodnotami a výsledky simulací. Závěrečná kapitola se zabývá návrhem motoru s bariérami magnetického toku. Dosažené parametry jsou ověřeny v programu FEMM a Ansys Maxwell. Finální varianta navrženého motoru je analyzovaná při napájení ze sítě a z frekvenčního měniče pomocí cosimulace Maxwell-Simplorer.

Master thesis deals with analysis of the definite synchronous reluctance motor with salient poles and design of synchronous reluctance motor with barriers for magnetic flux. The work is divided into five parts. In the first part there is a brief overview of realized synchronous reluctance motor designs and also operating principle of motor of this type is described. The next part contains the basic parameters of the synchronous reluctance motor with salient poles; the parameters were found with analytical calculation. The third part demonstrates verified by means of FEMM results of analytical calculations for linear and nonlinear states and with transient analysis of motor using Ansys Maxwell environment. In the following part results of testing of the synchronous reluctance motor with salient poles are presented as well as the comparation of these results with calculated values and the results of simulations. The closing part of the thesis shows the design of synchronous reluctance motor with barriers for magnetic flux. All obtained parameters were examined using FEMM and Ansys Maxwell. The final version of the proposed motor was analysed when supplied directly by mains and through the converter by Maxwell- Simplorer co-simulation.
Design of synchronous reluctance motor
Keywords: Ansys Maxwell; Ansys Simplorer; bariéry magnetického toku; FEMM; metoda konečných prvků; poměr indukčností; reluktance; synchronní reluktanční motor; Ansys Maxwell; Ansys Simplorer; FEMM; finite element metod; inductance ratio; reluctance; synchronous reluctance motor