Realizace VoIP ústředny Asterisk - Schön, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické jsou rozebírány signalizační protokoly, protokol RTP pro přenos dat, VoIP ústředna Asterisk a jejich možnosti zabezpečení. V praktické části je popsána instalace ústředny Asterisk, provedena ukázka přesměrování hovorů. Ústředna byla spojena s adresářovým serverem LDAP pro správu uživatelů a Ejabberd pro zasílání textových zpráv protokolem XMPP. Dále byl nakonfigurován překlad SIP-SKYPE s využítím SiSky brány a pomocí dialplanu překlad SIP-H.323. Součástí práce bylo vypracování Dialplanu s IVR. Bylo změřeno zatížení šířky pásma audio/video kodeky při šifrovaném/nešifrovaném spojení.

The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. In theory, it analyzed the signaling protocols, the RTP protocol for data transmission, VoIP Asterisk PBX and security options. The practical part describes the installation of the Asterisk PBX, conducted demonstration call forwarding. PBX was associated with an LDAP directory server to manage users and ejabberd for text messaging protocol XMPP. It was configured translation SIP-Skype using the SiSky Gateway and with dialplan SIP-H.323 translation. The study was to develop Dialplan with IVR. It was measured bandwidth of the audio/video codecs in an encrypted/unencrypted connections.
Implementation of Asterisk VoIP PBX
Keywords: VoIP; Asterisk; SIP; SKYPE; Zabezpečení; SRTP; LDAP; IVR; XMPP; Kodeky; Šířka pásma; VoIP; Asterisk; SIP; SKYPE; Security; SRTP; LDAP; IVR; XMPP; Codecs; Bandwidth