Termodynamická metoda stanovení účinnosti vodního stroje. - Mizera, Ladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
V diplomové práci jsou obsaženy základní informace o termodynamické metodě stanovení účinnosti vodních strojů. V první části je stručně uveden celkový náhled na nejpoužívanější metody pro určení účinnosti vodních strojů. Dalším bodem práce je charakteristika a postup při měření pomocí termodynamické metody. V další části práce budou popsána měření na vodních dílech a laboratorní měření, která proběhla v minulosti. Závěrečná část práce se věnuje výsledkům laboratorního měření, které proběhlo v laboratoři VUT FSI Brno, vyhodnocení a porovnání výsledků.

The master´s thesis contained basic information about the method of thermodynamic efficiency of hydraulic machines. The first part briefly mentioned our opinion on the most widely used method for determining the efficiency of hydraulic machines. Another section of thesis is characterization and measurement procedure using the thermodynamic method. Another section describes measurements of water plants and laboratory measurements, which took place in the past. The final part describes the results of laboratory measurements, which took place in the lab of VUT FSI Brno, and evaluating and comparing the results.
Thermodynamic method for assessing hydraulic machine efficiency
Keywords: Termodynamická účinnost; hydraulický stroj; teplotní sonda; ohřev; Thermodynamic efficiency; hydraulic machine; temperature probe; heating