Problematika zjišťování statického modulu pružnosti betonu v konstrukcích - Halamová, Romana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Diplomová práce se zabývá měřením modulu pružnosti betonu ve stávajících konstrukcích a možností aplikovatelnosti vztahů pro výpočet charakteristické hodnoty pevnosti betonu v tlaku na jeho modul pružnosti. Modul pružnosti je zjišťován dynamickými i statickými metodami na vzorcích odebraných z betonových bloků, jejichž složení se liší vodním součinitelem a množstvím přísad. Na závěr jsou naměřené výsledky porovnány a z naměřených hodnot je určena charakteristická hodnota modulu pružnosti.

The thesis deals with the measurement of the elastic modulus of concrete in existing structures and possibilities of applicability of equations for the calculation of characteristic values of concrete compressive strength on the modulus of elasticity. The modulus of elasticity is determined by dynamic and static methods on specimens taken from the concrete blocks, whose composition varies by a water cement ratio and varying amounts of admixtures. In conclusion, the results of the measurements are compared and the characteristic values of the modulus of elasticity is determined.
The issue of determination of the static modulus of elasticity of concrete in structures
Keywords: Beton; pevnost betonu v tlaku; modul pružnosti betonu v tlaku; dynamický modul pružnosti; statický modul pružnosti; ultrazvuková impulzová metoda; rezonanční metoda; vodní součinitel; ČSN EN 1992-1-1; charakteristická hodnota; Concrete; compressive strength of concrete; modulus of elasticity in compression; dynamic modulus of elasticity; static modulus of elasticity; ultrasonic pulse velocity test; resonance method; water cement ratio; ČSN EN 1992-1-1; characteristic value