Hnací ústrojí čtyřválcového leteckého motoru - Příborský, Vladimír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Diplomová práce s názvem Hnací ústrojí čtyřválcového leteckého motoru se zabývá návrhem uspořádání klikového mechanismu plochého čtyřválcového motoru se zadanými základními parametry. Práce je zaměřena na návrh konfigurace klikového mechanismu a pořadí zážehů, návrh vyvážení setrvačných sil a jejich momentů, konstrukční návrh klikového hřídele a jeho pevnostní kontrolou. Práce se také věnuje výpočtu torzních kmitů klikového hřídele.

This thesis named Powertrain of an four-cylinder aircraft engine dealing with configuration of the powertrain of a flat four-cylinder engine with ordered basic parameters. The thesis is focused on configuration design of the crank machanism and sequence ignition, balancing of centrifugal and reciprocating forces and their moment, conceptual design of crankshaft and its stress calculation. The thesis describing calculation of torsional vibration as well.
Powertrain design of a four-cylinder aircraft engine
Keywords: letecký motor; pořadí zážehů; vyvážení motoru; pevnostní výpočet; torzní kmitání; aircraft engine; sequence ignition; engine balancing; strength calculation; torsional vibration