Měřič krevního tlaku - Kučera, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato práce se zabývá problematikou návrhu a realizace neinvazivního měřiče krevního tlaku na principu detekce Korotkových zvuků. Tuto metodu měření krevního tlaku porovnává s dalšími používanými metodami. Tento návrh automatizovaného měřícího systému, který je řízen mikroprocesorem, využívá snímání Korotkových zvuků elektretovým mikrofonem, umístěném v manžetě. Signál z mikrofonu je následně zesílen, vyfiltrován a upraven pro vyhodnocení. Systém využívá procesorem řízené nafukování kompresorem a vyfukování manžety ventilem, který je otevřený bez přivedeného napětí.

This thesis deals with the design and realization of a prototype of non-invasive blood pressure monitor based on the principle of Korotkoff sound detection. The design compares this method of measuring blood pressure with other methods. This design of an automated measuring system, which is controlled by a microprocessor, utilizes the scanning of Korotkoff sounds with an electret microphone placed in the cuff. The microphone signal is then amplified, filtered and adjusted for evaluation. The prototype uses processor-controlled inflation by the compressor and deflation of the cuff by a valve that is open without applied voltage.
Blood pressure monitor
Keywords: Měření krevního tlaku; Korotkovy zvuky; dsPIC; selektivní zesilovač; automatizovaný měřící systém.; Blood pressure measurement; Korotkoff sounds; dsPIC; selective amplifier; automated measuring system.