Elektronický předřadník pro výkonové LED - Vágner, Richard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem elektronického předřadníku pro výkonové LED. Zdroj obsahuje předřadné obvody, měniče, filtry a řídící obvody. Jsou zde uvedeny přehledy těchto obvodů používaných v praxi, rozbor výkonových LED a uvážení možností pro výběr vhodného návrhu řešení. V práci je popsán princip vzniku záření, struktura a problematika napájení zdrojem proudu. Obsahuje podrobný přehled měničů, předřadných obvodů a topologií využívaných v osvětlovacích soustavách s výběrem vhodného řešení pro výsledné zařízení s výstupním výkonem 50 W. Práce obsahuje dimenzování chlazení pro vybrané výkonové LED, vstupní obvod s EMI filtrem, dvoucestný můstkový usměrňovače, zvyšující měnič PFC a blokující měnič s impulsním transformátorem.

This diploma thesis deals with design of power LED driver. This driver contains electronic ballast circuits, converters, filters and control circuits. Overviews of circuits used in practice are listed along with analysis of power LED and considering options for selecting an appropriate design solution. Principles of creating the device, structure and problems of current source are described in thesis. Including detailed overview of converters, ballasts and topologies used in lighting systems with the selection of a suitable solution for the final device with an output power of 50 W. The thesis includes cooling dimensioning for selected power LEDs, input circuit with EMI filter, bridge rectifier, boost converter and flyback converter with pulse transformer.
Electronic ballast for power LEDs
Keywords: LED; elektroluminiscence; osvětlování; EMI; PFC; PWM; chlazení; transformátor; usměrňovač; blokující měnič; zvyšující měnič; LED; electroluminescence; lighting; EMI; PFC; PWM; cooling system; transformer; rectifier; flyback converter; boost converter