Metody lokalizace polohy zdroje impulzního širokospektrého signálu - Machala, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tématem této bakalářské práce je studium problematiky lokalizace částečných výbojů (ČV) a s tím související jejich záznam, zpracování a interpretace v časové a kmitočtové oblasti. Výskyt ČV ve většině případů poukazuje na určitý defekt v měřeném zařízení, proto se v praxi (např. u velkých zařízení jako jsou olejové transformátory) ukazuje velmi užitečné a ekonomické dokázat určit přesnou pozici, kde ČV vznikají. Pro řešení této komplexní problematiky je nutné navrhnout celý měřící řetězec od detekce ČV až po zpracování naměřených dat a samotnou lokalizaci. Z hlediska zpracování a lokalizace ČV je možno aplikovat mnoho různých lokalizačních a detekčních metod, které obecně jsou obsahem této dokumentace. Postupně jsou tyto metody teoreticky prostudovány, implementovány a následně testovány pomocí vstupních dat experimentálního pracoviště. Závěrem je jejich jednotlivé vyhodnocení a vzájemné porovnání.

The topic of this barchelor’s thesis is the analysis of problems regarding localization of partial discharges (PD) and related PD recording, processing and interpretation in time and frequency domain. In majority of cases the occurrence of partial discharges refers to a certain defect in the measured device, therefore in practice (eg large equipment such as oil transformers) it appears to be very useful and economical to determine the exact position, where PDs are formed. To address these complex issues, it is necessary to design the entire measuring chain from PD detection to measured data processing and localization itself. In terms of data processing and PD localization many different localization and detection methods can be applied, some of them are presented in this documentation. These methods are gradually studied, implemented and afterwards tested using the input data of the experiment.
Methods for localization of pulsed broadband signal source
Keywords: Částečný výboj; ČV; ultra krátké vlny; UKV; detekce; TDOA; lokalizace; Bancroftova metoda; Partial discharge; PD; ultra high frequency; UHF; detection; time difference of arrival; TDOA; localization; Bancroft’s method