Polyfunkční dům - Kopečný, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Diplomová práce řeší zpracování projektové dokumentace pro provádění stavby polyfunkčního domu ve Zlíně – Malenovicích. Polyfunkční dům je čtyřpodlažní, z toho tři podlaží jsou nadzemní a jedno podlaží je podzemní. V podzemním podlaží se nachází hromadná garáž pro parkování osobních automobilů uživatelů jednotlivých bytů a administrativní části domu. Je zde umístěna technická místnost, místnost pro umístění akumulátorů elektrické energie, sklad údržby a místnost pro vzduchotechnickou jednotku, která bude zajišťovat větrání chráněných únikových cest. V prvním nadzemním podlaží je umístěna kavárna s hygienickým zázemím, přípravnou a skladem. V tomto podlaží jsou situovány provozovny kosmetiky a barber. Nachází se zde i samostatný vstup pro bytovou část, byt o velikosti 2+kk přizpůsobený osobě s omezenou schopností pohybu a samostatný vstup pro administrativní část domu. Ve druhém nadzemním podlaží se nachází administrativa s velkoprostorovými kancelářemi. Ve třetím nadzemním podlaží jsou navrženy byty. Čtyři byty jsou o velikosti 1+kk, dva byty o velikosti 2+kk a jeden byt o velikosti 3+kk. Celkem je navrženo osm bytových jednotek. Polyfunkční dům je vybaven dvěma výtahy. Podle druhu konstrukce se jedná o kombinovaný konstrukční systém, schodišťový prostor je tvořen železobetonovými monolitickými stěnami a železobetonovým monolitickým deskovým schodištěm, zbývající část domu tvoří železobetonový bezprůvlakový skeletový systém. Základovou konstrukcí je zde základová deska z vodonepropustného betonu. Obvodové stěny v podzemním podlaží jsou rovněž z vodonepropustného betonu, které navazují na základovou desku. V nadzemních podlažích je obvodové zdivo, které má funkci výplně, tvořeno z cihelných bloků. Stropní konstrukce jsou železobetonové monolitické. Střešní konstrukce je tvořena vegetační střechou. Obálku budovy tvoří certifikovaný kontaktní zateplovací systém ETICS.

This diploma thesis aims to address the development of project documentation for the construction of a multi-functional building in Zlín – Malenovice. The building has four stories in total, consisting of three above-ground floors and one underground floor. The underground floor has a communal garage for residential and commercial parking. In addition, it includes a technical room, a room for energy storage batteries, a maintenance storage area, and a room for the air handling unit that ventilates protected escape routes. On the first floor, there is a café with bathroom facilities, a preparation area and space for storage. This floor also includes space for a cosmetics salon, a barbershop, and a 2-bedroom apartment (2+kk) designed for a person with limited mobility. There are separate entrances for the residential and commercial spaces. The second floor accommodates the commercial section with open-plan offices. The third floor consists of residential apartments with four 1-bedroom apartments (1+kk), two 2-bedroom apartments (2+kk), and one 3-bedroom apartment (3+kk). The building has eight residential units in total and it is serviced by two elevators. From a structural perspective, the building features a combined construction system. The staircase area is constructed with reinforced concrete monolithic walls and a reinforced concrete monolithic slab staircase. The rest of the building consists of a flat slab skeleton system. The foundation structure comprises a waterproof concrete foundation slab. The outer walls of the underground floor are also made of waterproof concrete, integrated with the foundation slab. In the above-ground floors, the outer walls, which serve as infill, are made of brick blocks. The ceiling structures are monolithic reinforced concrete slabs. The roof is designed as a green roof. The building envelope features a certified ETICS external thermal insulation system.
Multi-functional building
Keywords: Polyfunkční dům; kancelářské prostory; bytové jednotky; základová deska; rampa; hromadná garáž; vegetační střecha; výtah; ETICS; Multi-functional building; office spaces; residential units; foundation slab; ramp; communal garage; green roof; elevator; ETICS