Rozšířená realita pomocí rovinného objektu a lokálních obrazových příznaků - Bárta, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou aplikace s prvky rozšířené reality umožňující mapování rovinného objektu a následnou lokalizaci pozice kamery nad tímto modelem s možností dokreslování dalších informací do obrazu. Podrobně jsou rozebrány postupy používané při skládání obrazů pomocí lokálních příznaků, které jsou základními technikami využívanými při tvorbě aplikací pracujících s rozšířenou realitou. Práce se dále zaměřuje na návrh a implementaci takové aplikace.

This bachelor's thesis deals with creating an augmented reality application which allows mapping of planar object and camera position localization with possibility of rendering additional information into the picture. Procedures used in image stitching process using local features are described in detail. These are the fundamental techniques for creating augmented reality applications. The thesis focuses on designing and implementation of such an application.
Augmented Reality based on Planar Object and Local Image Features
Keywords: Rozšířená realita; skládání obrazů; lokalizace pozice kamery; lokální obrazové příznaky; klíčové body; SURF; homografie; RANSAC; Augmented reality; image stitching; camera position localization; local image features; feature points; SURF; homography; RANSAC