Návrh systému pro vzdálený upgrade firmwaru pro uzly bezdrátové senzorové sítě - Minár, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Diplomová práca je venovaná jednej z problematík bezdrôtových senzorových sietí – preprogramovanie firmwaru uzlov rádiovým prenosom (OTAU). V prvej kapitole sú rozobrané požiadavky a formy prenosu firmwaru do jednotlivých uzlov. Druhá kapitola je venovaná najmä riešeniu problému rozoslania firmwaru do siete na základe analýzy dostupných protokolov. Praktická časť práce pozostáva v návrhu a realizácii systému na aktualizovanie uzlov siete v prostredí Lightweight Mesh od spoločnosti Atmel. Implementácia bola realizovaná na platforme deRFnode s modulmi deRFmega128. V závere je vyhodnotenie procesu aktualizácie navrhnutého systému na testovacej sieti. Praktické výsledky testov sú porovnané z riešením OTAU v BitCloud.

This diploma thesis is dedicated to one of the problems in wireless sensor networks – over the air upgrade (OTAU) of nodes. The requirements for upgrade and possible ways how to transfer new firmware image to nodes are stated in the first chapter. The second chapter is focused on solving the problem of firmware dissemination to whole network based on analysis of known protocols. The practical part of this thesis deals with OTAU design and implementation in Lightweight Mesh software stack from Atmel. Proposed system was tested on deRFnode platform with plugged in deRFmega128 module. The upgrade process of designed system is evaluated on test network in last part. Practical test results are compared with OTAU solution for BitCloud.
Over the Air Firmware Upgrade for Wireless Sensor Networks
Keywords: Upgrade firmwaru; bezrôtové senzorové siete (WSN); Lightweight mesh; deRFnode platforma; Atmel AVR; Over the air firmware upgrade; wireless sensor networks (WSN); Lighweight mesh; deRFnode platform; Atmel AVR