Zabezpečení přenosu dat BCH kódy - Frolka, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Bakalářská práce Zabezpečení přenosu dat BCH kódy se zabývá skupinou cyklických kódů, které jsou schopny zabezpečit data v binární podobě proti nezávislým chybám. BCH kódy využívají algebraickou strukturu zvanou Gailosova tělesa. Kódování je stejné jako u cyklických kódů a může být použit kruhový posuvný registr. Dekódování je složitější a lze využít několik algoritmů, v této práci jsou uvedeny tři: Petersonův algoritmus, maticová metoda a Berlekamp-Massey algoritmus. V této práci je uveden popis vlastností BCH kódů, jejich použití ve spojovacích zařízeních a jejich možná realizace těchto kódů. Je vytvořen příklad BCH kódu, který opravuje čtyři nezávislé chyby a je použit pro předvedení způsob kódování a dekódování. Na konci práce je popsána realizace protichybového kodeku pomocí FGPA obvodů.

The bachelor thesis Data transmission security with BCH codes deals with class of random error correction cyclic codes which are able to protect data in binary form. BCH codes operate over algebraic structures called Galois fields. Encoding of these codes is same as encoding cyclic codes and can be used cyclic shift register, but decoding is more complex and can be done with many algorithms, in this thesis are mention three: Peterson algorithm, Matrix method and Berlekamp-Massey algorithm. In this thesis are described characteristics BCH codes, their usage in communication devices and their posibility implementation. An example BCH code which is able to correct four independent errors is created. This example is used for presentation of encoding and decoding methods. In the end is described implementation of data protection codec for FGPA devices.
Data transmition security with BCH codes
Keywords: BCH kód; kodér; dekodér; oprava chyb; přenos dat; dekódování; FPGA; BCH code; encoder; decoder; error correction; data transmission; decoding; FPGA