no noon on - Janechová, Lucia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, 2023)
Práca spracováva tému slnka. To v nímame inak v závislosti od jeho polohy na oblohe, toho kde sa zrovna nachádzame či proste podľa toho, akú máme práve náladu. V obrazoch hľadám spôsoby jeho zobrazenia či stopy pocitov, ktoré je schopné vyvolávať. Využívam k tomu rozvetvené obrazce ako variácie tvaru lúčov, ťažiskom obrazov je príznačne zväčša kruh. Akryl a olej kombinujem s pastelom, ktorý umožňuje voľnejšiu kresbu. V snahe rozšíriť škálu médií pracujem aj s meďou či betónom. Sériu teda dopĺňajú aj reliéfne poloobjekty a medená "brána", ktorou slnko pomyselne prechádza na pravé poludnie.

The thesis focuses on the theme of sun. We perceive the sun in many different ways according to its position on the sky, to where we are located or simply depending on our current mood. In paintings and objects I look for ways to capture it's visual form or the imprints of feelings it's capable of creating. For that I use spiky or round branch-like shapes as the variations of the sun rays, in the centre of paintings is usually a circle. I combine acrylics and oil with dry pastel, which enable more relaxed and free strokes. In effort to expand the scale of medium I included materials like copper or concrete in my work. The series is therefore finished with relief almost-objects and a copper “gate” the sun figuratively passes through at noon.
no noon on
Keywords: slnko; lúče; maľba; objekt; inštalácia; žiara; kruh; vzor; sun; rays; painting; object; installation; glow; circle; pattern