Framework pro modulární aplikace nad knihovnou Swing - Sághy, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Práce se zabývá vytvořením frameworku pro modulární GUI aplikace v jazyce Java, která využívá ovládání pomocí pásu karet. V první části práce jsou porovnané tři existující frameworky pro tvorbu GUI aplikací. Pak následuje popis použitých komponent, jako Flamingo (zobrazuje pás karet), sada komponent JIDE (práce využívá hlavně JIDE Docking Framework pro správu panelů aplikace), JBusyComponent (zobrazuje zaneprázdněný stav libovolné komponenty). Dále je popsána specifikace OSGi, která je využita pro dynamické spouštění modulů. Implementační část popisuje části a použití frameworku a popisuje nabízené služby.

Paper deals with framework design for modular GUI applications in Java, which uses ribbon. In the first part of the paper there are three frameworks for GUI application design introduced.  Then the applied components are characterized: the Flamingo (displays ribbon), JIDE component family (paper deals especially with JIDE Docking Framework for application panel management) and JBusyComponent (displays busy state of any component). This is followed by specification of OSGi, which is used for dynamic module startup. In the implementation part of the paper there is a description of the parts, the use of frameworks and the offered services.
Framework for Modular Swing Applications
Keywords: pás karet; OSGi; Swing; modulární aplikace; služba; framework; ribbon; OSGi; Swing; modular application; service; framework