Architekti a text - Šimonová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2010)
Ve své práci se zabývám textem jako prostředkem ke komunikaci, médiem, které slouží k vysvětlení myšlenek architekta. Text jako autorská či průvodní zpráva je nedílnou součástí návrhu již od jeho prvních fází. Je na osobním rozhodnutí architekta nakolik se v textové části, jež bývá předkládána spolu s grafickou částí návrhu, rozhodne svoje myšlení prezentovat, otevřít, vysvětlit laické i odborné veřejnosti. Další formou textového vyjádření, kterou je možno u praktikujících architektů sledovat jsou texty teoretické. Ne všichni praktikující architekti však píší tato teoretická pojednání. Architektonickou kritiku psanou teoretiky architektury chci používat pouze okrajově pro dokreslení souvislostí jako pomocný prostředek, ne tedy jako téma hlavní či nosné. Budu se soustředit na jednotlivé přístupy architektů k textovým formám, pokusím se pochopit myšlení architekta z dvojího pohledu - skrze text a skrze návrh. Tyto úhly pohledu budu mít pak možnost porovnat a zhodnotit tak úlohu (roli) textu v konkrétních příkladech. Následně bude možné vyvodit obecné závěry platné na sledované vybrané skupině architektů. Tyto závěry by měly reflexivně zhodnotit původní předpoklady a disponovat schopností klást si další otázky - např. úloha textu jako vyjadřovacího prostředku v práci současného praktikujícího architekta, úloha textu ve vztahu k odborné či laické veřejnosti, ve vztahu ke společnosti, úloha textu jako zpětné vazby či sebereflexe v práci architekta.