Analýza a optimalizace pneumatického systému závodního pneumobilu - Navrátil, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá teoretickým návrhem nového pneumatického systému, který by měl vést ke zvýšení výkonu a spotřeby závodního pneumobilu Blowfish. Po teoretickém návrhu se zabývá jeho analýzou a to jak nového pneumatického obvodu, tak i starého pneumatického obvodu. Završením této práce bude účast na závodech se zmíněným pneumobilem v maďarském Egeru. V první části je popsán současný stav pneumobilu, soutěž a její pravidla. Dále jsou detailně popsány pneumatické prvky, které jsou použity na pneumobilu. Druhá část obsahuje měření, která ověřují efektivitu nového pneumatického obvodu.

This thesis deals with the theoretical design of the new pneumatic system, which should lead to increased performance and fuel racing pneumobilu Blowfish. After the theoretical proposal deals with the analysis of both the new pneumatic circuit, and the old pneumatic circuit. The culmination of this work will be participating in the competition with the pneumobil in Hungary, Eger. The first part describes the current state pneumobilu contest and its rules. Further there are described in detail pneumatic elements that are used to pneumobilu. In the second part contains measurements that verify the effectiveness of the new pneumatic circuit.
Analysis and optimalization of pneumatic system of race pneumobile
Keywords: Pneumatický obvod; pneumobil; pneumatické prvky; rozvaděč; stlačený vzduch; Pneumatic circuit; pneumobil; pneumatic parts; operated valve; compressed air