Nádraží VRT letiště Brno Tuřany - Kuchtík, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2012)
Diplomová práce byla zpracována jako architektonická studie. Předmětem řešení byl návrh nádraží VRT v Brně- Tuřanech, nedaleko brněnského letiště. Byla navržena nádražní budova s nástupišti a čtyřmi kolejemi. Dvě z nich jsou průjezdné a zbylé dvě jsou staniční. Kolejiště vede pod úrovní terénu. Nad kolejištěm je usazena nádražní budova, která spojuje území rozdělené železničním koridorem. Nadraží slouží převážně pro přestup mezi železniční a leteckou dopravou.

This diploma thesis was prepared as an architectural study. The subject of the proposal was design of VRT station in Brno-Tuřany, near Brno airport. It was designed station building with platforms and four tracks. Two of them are passable and the other two are stationary. Rails leads below ground level. Above the rails is rail station that connect both areas next the rail corridor. Railway station serves primarily to transfer between rail and air transport.
HST Station at the Airport Brno Tuřany
Keywords: Železniční stanice; vlak; VRT; koleje; kolejiště; nástupiště; nádražní hala; zastřešení; terén; Brno- Tuřany; letiště; parkoviště; ocel; beton; dřevo; sklo; Railway station; train; VRT; tracks; rails; platform; station hall; roof; terrain; Brno- Tuřany; airport; car park; steel; concrete; wood; glass