Vizuální programování IoT zařízení - Podvojský, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Cílem této práce je poskytnout koncovým uživatelům nástroj vizuálního programování, který zjednoduší proces tvorby programů určených pro zařízení internetu věcí (IoT). Existuje mnoho typů zařízení IoT, která používají různé komunikační protokoly. Nedostatečná standardizace těchto zařízení nutí společnosti vytvářet řešení na míru. Uživatelé pak mají k dispozici předdefinovanou funkcionalitu, kterou lze jen mírně upravit. Jedním z řešení této nedostatečné schopnosti koncových uživatelů přizpůsobit chování zařízení je poskytnout jim větší volnost v definování logiky prostřednictvím konceptu vizuálního programování. Výsledkem této práce je vznik nové knihovny implementující vizuální programovací jazyk a vizuální editor, jehož výstupem je serializovaná podoba programu, která může být následně transformována do jazyka cílových zařízení. Výsledná knihovna je vytvořena pomocí webových technologií a lze ji integrovat do stávajících řešení.

This thesis aims to provide end-users with a visual programming tool to simplify the process of creating programs for Internet of Things (IoT) devices. There are a lot of different types of IoT devices that use various communication protocols. The lack of standardization for these devices forces companies to create customized solutions. Users are then presented with a predefined functionality that can be only slightly altered. One of the solutions for this lack of ability for end users to customize device behaviour is to give them more freedom through the concept called visual programming. This thesis results in a new library implementing a visual programming language and a visual editor whose output is a serialized program form that can then be transformed into the language of the target devices. The resulting library is created using web technologies and can be integrated into existing solutions.
Visual Programming of IoT devices
Keywords: vizuální programování; internet věcí; IoT; vizuální editor; grafický editor; webová aplikace; JavaScript; TypeScript; Lit; webové komponenty; visual programming; internet of things; IoT; visual editor; graphical editor; web application; JavaScript; TypeScript; Lit; web components